20 Ekim 2012 Cumartesi

Doğrama Şekilleri

Doğrama şekilleri yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü tamamlayan en önemli detaydır... 


Dilim doğrama
Havucu ve diğer sebzeleri hiç parçalamadan göz kararı 1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre dilimleri daha kalın kesebilirsiniz. 






Jülyen
Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama için uygundur. Jülyen doğrama için sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin. Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.








Kuşbaşı
Sebzeleri öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli "yemeklik doğrama" olarak da bilinir. 






Küp doğrama
Çorba sulu yemekler veya böreklerde kullanmak içinsebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin. 






Yarım ay
Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın dilimleyebilirsiniz. 






Yarım ay (piyaz) doğrama
Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde doğradığınız bu soğanları fotoğrafta olduğu gibi bıçakla üzerinden geçip yemeklik de doğrayabilirsiniz. 






Yemeklik doğrama
Bütün soğana bıçakla birkaç yerinden derinlemesine çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup dilim keser gibi soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak yerine kesme tahtası da kullanabilirsiniz.





http://www.sanalda1numara.net/pratik-bilgiler/180305-sebze-dograma-sekilleri.html