Dilim doğrama
Havucu ve diğer sebzeleri
hiç parçalamadan göz kararı 1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre dilimleri daha kalın kesebilirsiniz. 
Jülyen
Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama için
sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin. Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.
Kuşbaşı
Sebzeleri
öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli "yemeklik doğrama" olarak da bilinir. 
Küp doğrama
Çorba
sulu yemekler veya böreklerde kullanmak için
sebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin. 
Yarım ay
Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın dilimleyebilirsiniz.

Yarım ay (piyaz) doğrama
Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde doğradığınız bu soğanları

Yemeklik doğrama
Bütün soğana
bıçakla birkaç yerinden derinlemesine çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup
dilim keser gibi soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak yerine
kesme tahtası da kullanabilirsiniz.
http://www.sanalda1numara.net/pratik-bilgiler/180305-sebze-dograma-sekilleri.html